Kjell fikk hjelp av kostholdsveileder og byttet fastlege

KJELL KAN IKKE TAKKE KOSTHOLDSVEILEDEREN SIN NOK. Han har ikke bare gått ned i vekt, men fått rettet opp alle helseskavankene som følger med et dårlig kosthold og dårlig hormonell balanse. Her kommer ukens suksesshistorie. Den inneholder mange suksesser: – Dette har vært noe av det beste som har skjedd meg og min mann, og jeg skulle ønske alle andre kunne oppleve det samme som oss. Da ville vi hatt det veldig godt alle sammen!

Kjell snudde fettlagring til fettforbrenning; ble en helt ny mann, faktisk to, med LCHF

Kjell Sandberg (58) har ikke bare gått ned i vekt etter kostholdsomleggingen - han er blitt friskere og mer opplagt, fått bedre fordøyelse, bedre hud og lager nå all mat selv fra grunnen av. Ektemannen, Krill (39), hadde ikke behov for å gå ned i vekt, men da han så hvordan Kjell forandret seg fra uke til uke, valgte også han å gå over til LCHF.

VEKTEN ØKTE OG ØKTE

– Over flere år opplevde jeg at vekten økte med ca. 5 kg hvert år, og i 2009 viste den 113 kg, hvilket var veldig mye for mine 1,82 meter, åpner Kjell. Han gikk til sin fastlege, som ga han de tradisjonelle rådene: – Spis mer fiber, lite fett og bruk light-produkter! Det hjalp ikke noe særlig. Fra 2009 til 2012 telte jeg kalorier nøye, og klarte å gå ned ca. 10 kg, men 103 kg var fortsatt alt for mye. Og jeg var sulten stort sett hele tiden, forteller Kjell. 

Dette er klassisk ved tradisjonell slanking for svært mange forlaget har kontakt med. Klassisk slanking med lett-produkter og lite fett, gjør deg sulten.

ÅPNER ØYNENE FOR LAVKARBO
Kjell åpnet opp øynene for lavkarbo, men ikke uten baktanker og en viss skepsis. – Lavkarbo interesserte meg, men jeg hadde angst for gi opp brødet og jeg visste ikke hva jeg skulle spise, fortsetter han. Igjen en ikke uvanlig problemstilling: Brød er og blir hellig for mange: 

Hva i all verden skal man spise istedenfor brød? 

Heldigvis finnes det dusinvis med oppskrifter på lavkarbo-brød i bøker og på nettet, for de mange som har et kjærlighetsforhold til brødskiven og annen bakst.  

– I begynnelsen av desember 2012 var jeg så heldig å bli kjent med en erfaren "LCHF'er", han hadde levd på LCHF i 9 år, og sa seg villig til å hjelpe meg og ikke minst være min kostveileder. Han tok først en gjennomgang av grunnleggende teori: proteiner, karbohydrater, fett, ketose, vitamintilskudd, mat og kom med enkle menyforslag. Deretter forklarte han hva som skjer i kroppen når vi spiser karbohydrater. Jeg lærte om blodsukker, insulin og fettforbrenning. Alt dette var nytt for meg, og det var en stor aha-opplevelse! Endelig forstod jeg hvorfor jeg hadde lagt på meg. Denne oppdagelsen kom altså i desember 2012, og det var da da ble jeg klar for den store kostholdsomleggingen, smiler Kjell.

... og forandringene kom raskt
Mange, spesielt menn, opplever at forandringene ikke lar vente på seg. 

– Forandringene i kroppen startet umiddelbart, ikke bare vektnedgangen, men jeg forandret meg som person og følte jeg ble et bedre menneske; jeg ble snillere, blidere og roligere. Til og med mannen min bestemte seg for å prøve LCHF, til tross for at han ikke trengte å gå ned i vekt, men da han så alle de positive endringene med meg, valgte han også å følge samme kosthold. Siden desember 2012 har jeg gått ned 25-30 kg (veier meg veldig sjelden). I tillegg til vektreduksjon har jeg fått en rekke helsegevinster:

Blodtrykket har normalisert seg fra 170/87 til 122/70. Rett før jeg startet med LCHF ville fastlegen sette meg på blodtrykksenkende medikamenter, noe jeg heldigvis slapp. Fordøyelsen min var tidligere det man kan kalle katastrofal! Det var dager jeg ikke kunne gå ut, men måtte holde meg i nærheten av do. Var på do opp til 30 ganger om dagen, og det var snakk om både stomi (utlagt tarm) og bleier. Følte meg oppblåst og uvel. Nå er fordøyelsen helt fin, jeg går på do en gang om dagen og har aldri hatt bedre fordøyelse enn nå, fortsetter Kjell.

Bedre tarmfunksjon og fordøyelse er en også kjent effekt av LCHF-kostholdet, og vi kommer med en omfattende artikkel om dette ganske snart.

FASTLEGEN LUKKER ØRENE OG ØYNENE
Kjell presenterte hva han hadde opplevd etter kostholdsomleggingen sin for fastlegen. Fastlegen trodde ikke på ham og nektet for at kosten hadde hatt noe å si. Det var ingen vanskelig sak for Kjell å bytte fastlege, og ved en tilfeldighet fant han en som er positiv til lavkarbo og LCHF.

– Min mor og min bror døde av tarmkreft, og min eldste bror går hvert annethvert år for å fjernet polypper fra tarmen. Derfor er jeg blitt innkalt til koloskopi, og første gang, i 2008 ble det fjernet flere polypper. Disse kunne senere ha utviklet seg til kreft. For en uke siden var jeg til ny undersøkelse, den første etter kostholdsomleggingen, og legen sa etter undersøkelsen: Her var det bra, faktisk veldig bra!

Kjell (bildet) er strålende fornøyd med sitt nye kosthold,  og har valgt å engasjere seg som medlem i Foreningen Kostreform for bedre helse
– Jeg vil gjerne være med å hjelpe andre, sier Kjell, som også er aktiv på flere Facebook-grupper, spesielt LCHF Norge.

Bedre hud og bedre søvn
– Huden min har forandret seg. Før satt jeg i skyggen med solfaktor 40 og ble brent, nå trenger jeg ikke solkrem i det hele tatt! Huden er også blitt mykere, det gjelder mannen min også. Posene jeg hadde over og under øynene er borte, mange av rynkene mine er glattet ut, og jeg har sluttet å bruke fuktighetskrem. Søvnbehovet har sunket og middagshvil er det helt slutt på. 

Kjell fokuserer nå på skikkelig mat og lager nå det meste fra bunnen av, han opplever at lavkarbo gir matglede. Matlaging er gått fra hodebry til en hobby. – Vi har aldri spist så godt og variert som nå! 

Inspirasjon til matlagingen henter han fra kokebøkene til Birgitta Höglund og Annika Dahlqvist. – Annika Dahlqvists bøker forklarer helsegevinstene med LCHF veldig enkelt og lettforståelig, jeg har opplevd alle sammen som hun har beskrevet i sine bøker! – Dette har vært noe av det beste som har skjedd oss, og jeg skulle ønske alle andre kunne oppleve det samme. Da ville vi hatt det veldig godt alle sammen! Jeg og mannen min har fått et nytt liv!, avrunder Kjell.

Legens kommentar

– Vi som jobber med kosthold til daglig, opplever slike fortellinger og rapporter fra enkeltpersoner om et bedre liv, normal vekt og god helse med LCHF, jevnlig - flere hver uke. Mange har dårlig form og sliter med helsen når de spiser et fettfattig kosthold slik som ernæringsmyndighetene anbefaler. Mye tyder på at de aller fleste faktisk bør spise en variant av lavkarbo og LCHF, sier lege og spesialist i allmenn medisin Annika Dahlqvist.   

Annika Dahlqvist ble i mange år bare kalt for "fettdoktorn" i Sverige, og startet en kostholdsbevegelse og en bølge i den svenske befolkningen knapt sett noen gang tidligere. Hennes bøker har solgt i flere hundre tusen eksemplarer i Norge og Sverige. 

– De som er friske og slanke trenger trolig ikke å spise "streng" lavkarbo ettersom de ikke har utviklet insulinresistens, men de skal definitivt ikke være redd for naturlig mettet fett. Litt mindre karbohydrater og mer mettet fett kan hjelpe folk å holde seg friske og normalvektige hele livet, sier lege Annika Dahlqvist som til daglig jobber på legevakten i Sundsvall. – Det er absurd av Kjells tidligere fastlege å hevde at hans nye helsetilstand ikke skyldes ny kost, sier hun i en kommentar etter å ha lest om Kjells helsereise. Han har jo ikke forandret på noe annet enn maten, så hva skulle det ellers ha vært, spør hun, samtidig som hun gratulerer Kjell med helsereisen. 

Jaime PanoComment